به عنوان یک ارز دیجیتال، شبکه بیتکوین غیرمتمرکز است. یعنی هیچ پایه یا کنترل بدنه خاصی وجود ندارد.
بااینحال، اکثر مردم با مدیریت شبکه بیتکوین که با بانکهای واسطه، شرکتهای تخصصی و مدیریت تراکنشها و مشارکتها سروکار دارد، آشنایی ندارند.
بیشتر بخوانید: بیت کوین چیست ؟
بیتکوین در سراسر جهان یافت میشود و شبکهای از رایانهها و دستگاههایی است که آن را ماینر می نامند. بنابراین، هر دو عملیات (شناخت بازار و ایجاد بیتکوینهای جدید) بر عهده ماینر بیتکوین است. اما چرا ماینرها پول زیادی را برای خرید ماینرهای بیتکوین و لوازم الکترونیکی خرج میکنند؟
پاسخها را میتوان در یک کلمه گنجاند. پول درآوردن.
استخراج بیتکوین در سراسر جهان هزاران دلار ارزش دارد. با افزایش اخیر ارزش بیتکوین، افراد بیشتری میتوانند پول برداشت کنند.
ایران به دلیل قیمت پایین برق، استخراج بیتکوین را ارزانتر از سایر کشورهای جهان میکند.
منبع اصلی دستگاه های ماین برق است. انواع مختلفی از دستگاههای استخراج بیتکوین به نام ASIC با سطوح قدرت متفاوت وجود دارد.
نمونهای از دستگاه ماین به نام Antminer S9j دارای توان مصرفی 1350 وات است.
مصرف برق برخی از لوازمخانگی در مقایسه با دستگاه ماین ذکر شده به شرح زیر است.
- مخلوطکن ایرانی کاسپین: 350 وات
- لپتاپ استاندارد: 50 وات
- یخچال 20 فوتی: 400 تا 500 وات
درآمد ماینرها دقیقاً از کجا میآید؟
هر 10 دقیقه یک بلاک به بلاکچین بیتکوین اضافه میشود و 12.5 بیتکوین جدید تولید میکند. البته این 12.5 بیتکوین برای سال 2020 است که بعد به 6.25 بیتکوین رسید.
علاوه بر 12.5 بیتکوین، با اضافهشدن هر بلاک به بلاکچین، تعداد صرافیهای قرار داده شده در آن بلاک نیز مشخص میشود.
خود ماینرها نمی توانند بلاک ها را حذف کنند. در واقع همانطور که قبلا ذکر شد، تعداد ماینرها بسیار زیاد است و رقابت بسیار قوی است. به همین دلیل تعداد زیادی از ماینرها به یک استخر ماینینگ وصل میشوند تا شانس موفقیت و کسب درآمد خود را افزایش دهند.
در انتها نیز به ماینرها برای تراکنش های تایید شده کارمزدی تعلق می گیرد.
بیشتر بخوانید: هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری بر آن دارد؟
چه کسی نحوه کارکرد بیتکوین را تعیین کرده؟
شاید برایتان سؤال پیش بیاید که چه کسی نحوه کارکرد بیتکوین را تعیین کرده؟ چه کسی تعیین کرده باید در ازای استخراج هر بلاک مثلاً ۱۲٫۵ بیتکوین به استخراجکننده برسد؟
ابتدا بهتر است اشاره کنیم که پاداش استخراج هر بلاک در ابتدای شکلگیری بیتکوین ۵۰ بیتکوین بوده ولی هر ۴ سال این پاداش نصف میشود.
به همین دلیل در سال ۲۰۲۰ پاداش استخراج به ۶٫۲۵ بیتکوین رسید. کل شبکه سفارشی توسط توسعهدهنده بیتکوین ساتوشی ناکاموتو در شبکه بیتکوین برنامهریزیشده است. هیچکس نمیتواند بهخاطر منافع خود یا دیگران در صرافی بلاکچین بیتکوین دخالت کند. تغییر این قوانین مستلزم ایجاد یک فورک در شبکه بیتکوین است که در این صورت یک ارز دیجیتال جدید ایجاد میشود. ارز بیت کوین و بسیاری از فورکهای دیگر به همین ترتیب ایجاد میشوند.
مصرف برق فعلی کل شبکه بیتکوین چقدر است؟
در زمان نگارش این مقاله، مصرف کل شبکه بیتکوین نزدیک به سطح اتریش است. مصرف برق هر صرافی بیتکوین معادل مصرف برق 20 روزه یک خانوار آمریکایی است. بنابراین، ارسال بیتکوین از یک مکان به مکان دیگر معادل 20 روز برق مصرفی یک خانواده آمریکایی است.
این استفاده انتقادات زیادی را نسبت به بیتکوین برانگیخته است زیرا مصرف انرژی بالای شبکه بیتکوین آن را مسئول اصلی انتشار گازهای گلخانهای دانمارک کرده است.
مصرف برق ارزهای دیگر
یکی از دلایل اصلی استفاده بیتکوین از قدرت زیاد، الگوریتمهای آن (به نام الگوریتمهای اثبات کار) است. این الگوریتم قبلاً در ارزهای دیگری مانند اتریوم استفاده شده است. ارز اتریوم اگرچه دومین ارز بزرگ در بازار ارزهای دیجیتال است (بر اساس ارزش بازار)، اما انرژی کمتری نسبت به بیتکوین مصرف میکند.
بااینحال، این مصرف برق هنوز بالاست. انرژی اتریوم در حال حاضر در نزدیکی لوکزامبورگ استفاده میشود. هر عملیات شبکه اتریوم به طور روزانه از برق خانوادههای آمریکایی استفاده میکند.